fa 15 hores

Finalment no va plore (ací) el dissabte, i tot es va quedar concentrat a l'atre costat de la serra del Menejador, on no fa mal a ningú. Esta setmana que arranca persistirà una lleugera inestabilitat que farà que creixquen nuvolades d'evoloució, que descarregarien uns litrets si no fora per el risc de pedra y la trajectòria prevista dels nuvols de NO a SE passant just per zones d'alta inversió en infraestructures pa tomates, cosa que no agrada als de l'avioneta. Lo mes rellevant es la pujada, molt gradual, de temperatures que ens durà a un oratge de ple estiu el divendres que ve.

fa 2 dies

Demá dissabte es preveuen tronades que afectaríen a partir d'un poc abans del mig dia y durant tota la vesprada. En principi escamparía allà a les 8 de la vesprada. El diumenge també plouria pero serà poca cosa.

Foto!fa 3 dies

La previsió seguix igual: - Demá divendres, temperatures paregudes a les de hui (22º de màxima, 8º de mínima), vent moderat cap al mig dia que anirà parant de cara a la nit. - Dissabte, creiximent de nuvols de evolució, amb una probabilitat del 80% que descarreguen al poble ( sense avioneta, amb avioneta la prob. baixa al 5%) - Diumenge, una banda d'inestabilitat puja des de Xalòc, per lo que plourà moderadament cap al sudest de la Foia, a Castalla la probabilitat de pluja serà del 85%.

Foto!fa 5 dies

Demá encara tendrem molt bon temps, pero el dijous baixaràn les temperatures i no passarem dels 20º. Divendres el protagonista serà el vent, que espere que vaja parant cap a la nit. Dissabte creixeràn nuvols d'evolució que pot ser descarreguen per la vesprada. Serà mes probable que ploga cap a la part sudest de la Foia. Diumenge sembla que serà un dia amb pluges mes generals, persistents i moderades. Les últimes previsions es poden vore ací: http://m.meteocastalla.es/previsions (Fotos de flors que es poden trobar ara mateix per els nostres voltants)

Foto!fa 6 dies

Tendrem tota la setmana temperatures agradables per el dia i un poc fresques per la nit, amb humitat que es traduix en blanures matinals. Cap a final de setmana -Fira- s'espera que s'inestabilitze un poc el temps, amb vent de ponent o mestral que anirà guanyant força i risc d'algún ruixat per la vesprada el dissabte i diumenge. A destacar també la possibilitat de que a mitjans de la setmana que ve torne a haver un episodi de pluges de certa intensitat.

Foto!fa 1 setmana

Esta setmana es normalitzen les temperatures, quedant-se entre els 10º de mínima i els 22 o 23º de màxima tota la setmana, molt lluny de la calor d'ahir dissabte. No es veu inestabilitat fins a finals de setmana, el dissabte n'hi haurà un poc de risc de tronada -com sol ser habitual en estes dates de sants madrilenys imposats-

Foto!fa 1 setmana

Després de les dies mes ennuvolats que hem tingut ara toca sol i calor. Les temperatures anirán pujant gradualment tota la setmana, per acabar-la amb oratge quasi d'estiu.

Foto!fa 2 setmanes

Demà divendres s'inestabilitza la atmòsfera, cosa que notarem per la vesprada amb aument de nuvols i algúns ruixats que seràn mes probables al nordest de la Foia i deixarà un cap se setmana fresquet. La setmana que ve pugen les temperatures.

Foto!fa 3 setmanes

Episodi de pluges excepcionals de Setmana Santa Encara que la situació que hem tingut -una borrasca activa provinent de Terranova que perd gran part de la seua estructura inferior en arribar a la península ibèrica degut en part a la corrent freda de les Canàries i en part per el xoc amb els sistemes muntanyosos i de la que sols queda la seua part superior, que es reactiva al tocar aigües algo mes calentes de la mediterrània i es queda varada allí- no és tan rara com pareix (la mitjana és que passe cada 6 anys) aquest darrer episodi ha segut excepcional en quant a la quantitat de pluja caiguda, la qual ha segut algo mes del 250% de lo que sol ser habitual en un mes d'Abril. Per exemple al poble de Castalla la mitjana de pluja d'abril ronda els 50 mm, mentres que aquest any han caigut 159 mm. També hi ha que destacar la particular orografia de les nostres terres, que fa que estos valors canvien rápidament segons la zona concreta. Per exemple al peu del Maigmó s'han medit 300 mm, i el fet que rambles que rarament duen aigua hagen deixit en aquesta ocasió fa pensar que en general a les serres els valors caiguts s'aproximen mes als 300 mm que als medits al poble de Castalla. Lo que ha passat és totalment congruent amb les teories de canvi climàtic que s'estàn barallant actualment, que postulen una disminució en frequència dels episodis de pluja pero un augment significatiu de la seua intensitat. També cal nomenar el bon `paper que te aquest episodi de pluges per a pràcticament tots els cultius, ja que ha donat aigua en el moment que mes falta fa. Adjunte una comparativa d'aquest mes d'Abril amb el dels darrers anys on es veu perfectament una disminucío en general de les precipitacions compensada per l'augment de episodis excepcionals que van guanyant força. Les dades corresponen a la estació 8028C de l'AEMET, ubicada a Castalla.

Foto!fa 3 setmanes

Total plogut per ara en Abril: 159,1mm. El Abril mes plujós dels ultims anys sobrepassant en molt les 119mm del abril de 2013. Pero si pillem lo plogut en els ultims 30 dies (o siga també els vora 26mm del ultim dia de març) pugem als 184,9mm. En soles un mes hem recuperat tot lo que no ha plogut des del decembre del any passat. Imatge dels "ullals del riu Verd", atra volta amb aigua per estes pluges, foto feta per Josep Lluís Bernabeu

fa 3 setmanes

Segons el pluviómetre automàtic ahir van caure al poble 53mm. Es una dada provisional, demá amb la lectura del pluviómetre Hellman donaré la definitiva que sospite serà algo mes elevada.

fa 4 setmanes

Pluja caiguda des d'anit: 46mm, que sumat a lo d'ahir dona 80.1mm al poble. Destacar el vent d'anit, que a mi concretament m'ha fet una destrossa al pati, arrancant una hedra inmensa de la seua paret i girant antenes. La previsió es de mantindres com esta vesprada -amb la pluja restringida a les serres del NE de la Foia i amb alguna gota ocasional en la resta- fins a demà al mig dia, quan tornarà a ploure amb una certa gana. Pense que sí que es podrà fer la processó i les mares podràn disfrutar de vore als fills cagaets de fred amb la seua roba d'estrena.

fa 1 mes

34,1mm caiguts fins a les 9:20 de la nit. I encara falta molt per ploure segons els models, sobre tot esta nit i demà per el matí.